La industrialització comportarà el naixement d’entitats mutualistes i socials, que donaran resposta a les necessitats de la classe treballadora del segle XIX. Neixen entitats com el Centre Vilassanès – La Massa, L’Estrella, El Casinet, el Casal, els Rajolers, la Cooperativa… que marcaran el tarannà associatiu del Vilassar actual.
El teatre de la Massa, obra del genial mestre d’obres Rafael Guastavino, és un dels elements arquitectònics més emblemàtics del Vilassar del segle XIX, amb la seva gran cúpula de volta catalana realitzada l’any 1881.
El teatre
El Teatre la Massa és el teatre de Vilassar de Dalt i, per tant, un dels centres neuràlgics de l’activitat cultural i artística de la vila. És un edifici de gran interès arquitectònic i històric, doncs és la darrera i més notable obra de l’arquitecte Rafael Guastavino abans de marxar als EEUU.
Actualment el Teatre la Massa té un aforament de 496 localitats i està equipat amb els millors mitjans tècnics. La seva programació estable el converteix en el teatre en actiu de referència del Baix Maresme.
Des del 2002, any en què va ser inaugurat aquest nou període desprès d’una acurada restauració, han passat pel seu escenari un munt de reconeguts artistes, grups de teatre, música i dansa, tant professionals com aficionats, i milers d’espectadors, que han gaudit amb els espectacles que s’hi han fet.
Arquitectura
El teatre és un edifici de planta circular combinada amb un rectangle, corresponent a l’escenari. La sala està coberta per una cúpula rebaixada, recolzada sobre voltes radials entre biguetes metàl·liques, sostingudes per dues sèries de columnes de fosa. La cúpula fa 17m de diàmetre i 3,50m de fletxa, és de dos gruixos de rajola i al centre hi ha un òcul de 4m de llum.
El Teatre la Massa és l’obra més complexa de totes les construïdes per Guastavino a Catalunya.
El 1880, la Societat del Teatre de Vilassar li confià la construcció d’aquest edifici, en el qual Guastavino aplicà les seves tècniques en tots els elements constructius i, per primera vegada, en el cobriment d’un gran espai. El Teatre la Massa de Vilassar de Dalt va permetre a Guastavino de portar a la pràctica tot el seu enginy. Era la prova de foc que necessitava i la seva darrera obra a Catalunya.
L’any 2002 el teatre va ser re-inaugurat després d’una restauració a càrrec dels arquitectes Ignasi de Solà-Morales, Lluís Dilmé i Xavier Fabré.
Rafael Guastavino
Rafael Guastavino Moreno (1842-1908)
Nat a València el 1842, fill de pare català i de mare valenciana, el 1861 es matriculà a l’Escola Especial de Mestres d’Obres de Barcelona, on estudià fins al 1864 amb els professors Elies Rogent i Joan Torras Guardiola («l’Eiffel català»), partidaris de les modernitzacions tecnològiques de l’època en el camp de la construcció.
Guastavino fou el capdavanter de la modernització de la tradicional tècnica constructiva del maó de pla, dita de la «volta catalana». Els mestres d’obres portaven a terme aquesta tècnica col·locant rajoles «de pla», unides pel cantell amb guix com a conglomerant de presa ràpida, gairebé immediata.
El febrer del 1881, amb la seva darrera obra (el Teatre la Massa) encara sense inaugurar, emigrà als Estats Units de Nordamèrica. Guastavino aconseguí interessar els grans arquitectes americans del moment en el seu sistema constructiu, que patentà comGuastavino System, i fundà la Guastavino Fireproof Construction Company.
Rafael Guastavino va continuar amb molt d’èxit la seva carrera als Estats Units fins a la seva mort, l’any 1908, a Black Mountains (Carolina del Nord). La seva obra fou continuada per la seva empresa.
Web del teatre La Massa www.teatrelamassa.cat/
Enllaç wikipedia:
https://ca.wikipedia.org/wiki/Rafael_Guastavino_i_Moreno