3. El castell

Gran casal gòtic de tipus residencial. El conjunt està flanquejat per quatre torres coronades amb merlets i una torre circular al mig, que seria la torre originària documentada al segle XII.

En destaca la decoració de la façana principal, amb un portal rodó realitzat amb grans dovelles i belles finestres gòtiques del segle XV i XVI, una d’elles germinada, i treballades en forma d’arc conopial amb lobulacions, que van transformar el castell en un palau residencial.

 

Descripció

Castell_Vilassar

Gran casal gòtic de tipus residencial. El conjunt està flanquejat per quatre torres coronades amb merlets i una torres circular al mig, probablement dels ss. X-XII, encara que la base presenta materials que semblen de l’època romana.

Torre_Castell

Resulta interessant la decoració de la façana principal, amb un portal rodó realitzat amb grans dovelles i belles finestres gòtiques del s. XV, una d’elles geminada, i treballades en forma d’arc canopial amb lobulacions. Al s. XIV s’amplia l’edifici, d’aquesta època en queda un esplèndid sostre pintat sobre  bigues vistes.

Porta_Castell
En temps més recents s’ha construït un nou mur perimetral i un petit annex amb piscina a la banda del carrer de les ermites, essen un bon exemple d’intervenció actual en un edifici d’aquestes característiques.

castell

Notes històriques

Tot i la manca d’estudis arqueològics, semba plausible que al s. X existia un nucli originari constituït per una torre cilíndrica i un recinte enmurallat al seu voltant. Amb tota probabilitat el districte castral de Vilassar incloïa aleshores el territori del nucli de Vilassar i dels veïnats de Cabrils i del Sant Crist i limitava al nordest amb les franqueses de Sant Vicenç (1025).
Els Sant Vicenç de Burriac consten com a senyors alodials del terme de Vilassar a les darreries del s. XI; l’any 1091, Adelaida de Sant Vicenç i el seu fill Guadal Guillem permutaren unes terres al prior de Sant Marçal del Montseny.

[Text extret del Catàleg del Pla especial del patrimoni arquitectònic i ambiental de Vilassar de Dalt, fitxa 28, volum 1.]

 

wikipedia Enllaç wikipedia:
https://ca.wikipedia.org/wiki/Castell_de_Vilassar

 Fotografies del Castell de Vilassar a “Catalunya Medieval”

 Castell de Vilassar a “Castells Catalans”

Fotografies del Castell de Vilassar a “Castells Catalans”

 “1885: Una excursió al castell de Vilassar” per Quim Graupera.

 

Descarrega aquest dibuix

3_Castell_VilassarPintaMoltBe