1. Roca d’en Toni

El dolmen de la Roca d’en Toni és l’element prehistòric més emblemàtic de Vilassar. Data de finals del neolític, un període anomenat calcolític (2200-1800 aC), i és, conjuntament amb una sèrie d’enterraments en cova com la d’en Pau, la de la Granota, la d’en Joan i la del Pont, un exponent del fenomen megalític a Catalunya.

El dolmen és un monument funerari construït per l’home que tenia la finalitat d’enterrar diversos difunts. En els enterraments de la zona de can Boquet trobem aixovar funerari que acompanyava el mort: puntes de sílex, vasets, plaques i destrals de pedra.

RocaDenToni

Sepulcre megalític als peus del Turó d’en Rumpons. Es tracta d’una petita galeria coberta catalana, datada entre el 2200-1800 aC. No conserva restes de cromlech ni de túmul, però es conserva encara la cambra amb la coberta i part del corredor. La primera excavació es va efectuar a principis del segle XX pel Centre Excursionista de Catalunya; la segona fou a càrrec del professor Pere Bosch i Gimpera, i la tercera, a principis de març del 1982, per Josep Castells, del Servei d’Arqueologia de la Generalitat. Només s’obtingueren testimonis materials en la primera intervenció. Atès que es tracta d’un monument funerari molt visible, ha arribat fins als nostres dies molt espoliat.

roca_1917
El dolmen de La Roca d’en Toni al 1917 (Fotografia: MAC)

dolmen

El muret perimetral, al mateix temps que protegeix el jaciment, recorda el cercle de pedres que envoltaria originàriament el dolmen (cromlech).

RocaToni_sXX
Imatge històrica del dolmen de la Roca d’en Toni a principis del s.XX

Dolmen2

 

wikipedia Enllaç wikipedia:
https://ca.wikipedia.org/wiki/Dolmen_de_Can_Boquet

Dolmen de la Roca d’en Toni a FestaCatalunya

Dolmen de la Roca d’en Toni – Ajuntament de Vilassar de Dalt

 

Descarrega aquest dibuix

1_Dolmen_VilassarPintaMoltBe