7. Can Manyer

Al segle XIX, Vilassar esdevindrà una població amb una indústria tèxtil de les més importants de Catalunya. Les fàbriques condicionaran el paisatge urbà, els nostres carrers: les cases de cós, les xemeneies, les fàbriques… Can Manyer, amb la nau antiga construïda amb la patent de Rafael Guastavino, esdevindrà la fàbrica més gran de Vilassar, amb un complex de dues grans naus i la casa del vapor al centre. Una indústria basada en el cotó serà la principal activitat industrial fins a mitjan segle XX.

Can Manyer, la fàbrica més gran de Vilassar

CanManyer

L’any 1881, quan Guastavino acaba de construir el teatre de la Massa, Josep Estrany i Tolrà edifi ca una nau de dues plantes en una fi nca contigua, utilitzant la tècnica de voltes de maó pla atirantades amb ferro. La simultaneïtat de la construcció del teatre i de la nau, i la mateixa tècnica constructiva dels dos recintes, ens porta a copsar la mà de Guastavino en la concepció dels dos edificis.

La societat Mañé y Ordeig havia iniciat les seves activitats l’any 1879, amb setze telers mecànics en uns locals de l’actual carrer Dr. Martí Soler, i el 1882 es traslladà a la nau construïda per Josep Estrany, en la qual es declararen setze telers a nom de la societat i vuit a nom d’Estrany. L’any 1884 s’associaren i ja constaren tots els telers a nom de la Societat Mañé y Ordeix.

CanManyer_vista

El creixement de la fàbrica serà imparable: l’any 1886 amb 42 telers mecànics, 1889-1893 amb 68 telers mecànics, 1894-96 amb 118 telers mecànics, fi ns a arribar el 1905 a 189 telers cotoners i 18 telers seders, i culminant el creixement l’any 1929 amb 245 telers cotoners, 10 de seda i un per a ornaments.

El 1889 consta la fabricació d’electricitat per a consum propi fi ns a la instal·lació de la xarxa elèctrica a Vilassar de Dalt l’any 1915.

Can_Manyer_exterior

L’any 1905 el complex industrial inicia el creixement amb la construcció de la casa del vapor, coincidint amb la instal·lació d’una nova màquina de vapor Alexander de 300 CV, i l’any 1910 es construeix una nova nau a la baixada de la Font de la Teula-Llessamí, conformant la imatge actual del complex industrial.

Can Manyer esdevé la fàbrica més gran de Vilassar, amb un protagonisme social i econòmic de primer ordre, destacant la vaga que el 1915 van protagonitzar els seus treballadors durant quasi sis mesos, amb conseqüències que van perdurar en la memòria dels vilassarencs durant dècades.

Can_Manyer_interior

El 1945 can Manyer donava feina a 278 treballadors, ja amb el nom de Mañé SA, fi ns que el cessament de la producció tèxtil l’any 1963 comportà que l’antic recinte industrial l’ocupessin
petits tallers.

Actualment el complex de can Manyer acull la col·lecció tèxtil del Museu Arxiu de Vilassar a la nau vella i la Biblioteca municipal a la nau nova, separades per la casa del vapor.

biblio_facana

La fàbrica més emblemàtica de Vilassar esdevé ara un eix cultural i formatiu, dignifi cant el llegat industrial de diverses generacions de vilassarencs i donant nous usos de futur al recinte industrial.

Vilassar de Dalt_BCM

 

Web Biblioteca Can Manyer – Ajuntament de Vilassar de Dalt

Web Biblioteca Can Manyer – Diputació de Barcelona

 

Descarrega aquest dibuix

7_Fabrica_VilassarPintaMoltBe