La tradició associativa heretada dels segles XIX i XX ha portat Vilassar a tenir un dinamisme cultural i festiu en diferents àmbits: teatre, música, festes populars, etc., així com sorgeixen noves festes temàtiques entorn dels bolets, la fotografia o el nostre passat històric.
Durant ambdues festes majors, la dels Sants Màrtirs el 29 d’abril i la de Sant Genís el 25 d’agost, els vilassarencs omplen places i carrers per retrobar-se veïns i veïnes. Els gegants i els diables, dues tradicions locals molt arrelades, esdevenen el símbol de la festa… que no pari el soroll de gralles i tabalers!
Els gegants de Vilassar de Dalt
- Lluís i Maria
Alçada: 3,80 (ell) i 3,70 (ella) m
Constructor: Taller El Ingenio (Barcelona)
Data d’estrena: 15 d’agost de 1912
Personatges: Un notari i la seva esposa de principis de segle XX.
- Pere Màrtir i Genisa
Alçada: 4,00 (ell) i 3,95 (ella) m
Constructor: Joan Artigas (Vilassar de Dalt) i Ramon Aumedes (Granollers)
Data d’estrena: 1 de maig de 2000 i 1 de maig de 2008
Personatges:
Simbolitzen dos dels oficis més emblemàtics del poble: ell rajoler i ella l’ordidora. A més, duen els noms dels patrons del poble: Sant Pere Màrtir (maig) i Sant Genís (agost).
Historia
Cal situar l’origen dels nostres gegants a la casa de construcció El Ingenio de Barcelona, vers 1910, juntament amb algun gegant bessó, com seria el cas del gegant de Torelló. Contràriament, la nostra geganta, la Maria, no té cap rèplica coneguda i probablement fou un encàrrec especial del Sr. Vallet.
El 15 d’agost de 1912, el Sr. Lluís Vallet, advocat i resident a Vilassar de Dalt, obsequia amb els gegants la seva esposa, la Sra. María Armengol, amb motiu de la seva onomàstica. En un principi eren utilitzats a les festes familiars, tot i que aparegueren públicament en alguna ocasió especial. Al cap d’un temps foren dipositats al celler de ca l’Armengol, carrer Àngel Guimerà, 23, a Vilassar de Dalt.
El 14 de juliol de 1923, amb motiu de les festes per commemorar el tercer centenari del trasllat de les relíquies dels Sants Màrtirs des de Càller (Sardenya), a Vilassar es va fer la seva presentació oficial pels carrers de la vila. Varen desfilar a la processó solemne i ballaren a plaça. A partir d’aquest moment i fins a les darreries dels anys cinquanta, els gegants acudien a les processons de Corpus i de l’Apostolat. En aquest període de temps els Srs. Vallet-Armengol els cediren a la parròquia. Coincidint amb un canvi de rector, els gegants varen estar privats de continuar desfilant per tal de discernir els actes pagans dels estrictament religiosos.
Després d’uns anys d’abandonament total i absolut a la intempèrie a l’antiga sagristia que va estar a punt de fer-los desaparèixer, l’any 1969 en Francisco Gordi va recuperar-los amb la col·laboració d’alguns altres membres de la comissió de festes: en Joan Piferrer, en Josep Campins, en Quimet Ortega, etc. Varen restaurar les figures, construir nous cavallets, vestir-los i tornar-los a fer sortir pels carrers de Vilassar.
Vers 1970 s’estrenen els capgrossos actuals, ja que l’estiu anterior varen col·laborar en la cercavila els “nans de Mataró” i va ésser tot un esdeveniment. Quedaven, doncs, els gegants i els nans sota la custòdia de l’Ajuntament, sortint només per les festes majors i portats per personal a sou llogat per la comissió de festes.
Cal dir que durant aquestes primeres sortides, i després al llarg de molts anys, els gegants varen anar acompanyats per la música d’en Quirze Perich Iglesias, persona entranyable dins el món casteller per la seva participació en moltes de les activitats de les colles del Maresme.
L’any 1983 es constitueix formalment a can Ràpia la Colla de Geganters de Vilassar de Dalt. L’antecedent, però, va ésser a l’agost de 1982, quan els gegants varen sortir per primera vegada a la I Trobada Internacional de Gegants de Matadepera, i el setembre del mateix any es va repetir l’experiència a Castellar del Vallès. Aquest mateix any es fa la I Trobada de Gegants de Vilassar de Dalt i el bateig dels nostres gegants, en Lluís i la Maria, en honor dels benfactors.
Una fita difícilment igualable ja que va representar la mobilització de tot un poble va tenir lloc l’1 de maig de 1987: Vilassar de Dalt, III Ciutat Gegantera de Catalunya. Hi van assistir 198 peces de 87 colles de geganters d’arreu del nostre país. D’herència, ens va quedar el monument dels gegants, obra de l’escultor Joan Artigas, i el ball i la sardana amb lletra i música de la Rosa María Vidal i coreografia d’en Josep Navarro i Marsal. També es va consolidar el grup de grallers de la colla, que es va iniciar amb murgues i timbals (1985) fins a arribar a sis gralles, caixa, bombo i platerets.
Des que es va constituir la Colla de Geganters de Vilassar de Dalt, no s’ha interromput en cap moment l’activitat gegantera. S’ha passat per èpoques més frenètiques i altres de més calmoses, però sempre portant el nom i la representació de la nostra vila arreu de Catalunya i destacant la projecció internacional assolida amb els viatges realitzats a Joyeuse (França) i Tòquio (Japó) l’any 1988.
Serà definitivament l’any 1999 quan, veient que en Lluís i la Maria són gegants amb un pes considerable que dificulten la seva mobilitat, es decideix construir una parella nova. Els germans d’en Lluís i la Maria, companys de viatge, seran a partir d’ara en Pere Màrtir Rajoler i la Genisa l’Ordidora.
Web dels gegants: www.gegantsdevilassar.com
La Colla de Diables de Vilassar de Dalt
Pàgina del Facebook dels Diabòlics Anònims Vilassar